BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
GREXI
GREXI
4 pkt.
Nowicjusz

 
0


WitamMam taki mały problem, a w zasadzie to dwa1. Jesli stworze baze danych przy pomocy kreatora aspnet_regsql to jak go ja podpiac jako domyslna baze do logowania (ASP .NET Configuration) .2. Jak zrobic Update, Delete na tabelach bazy stworzonej przez aspnet_regsql, korzystajac z kontrolki GridView z opcji Configure Data Source mozna ustalic jakie operacje udostepnic na danej tabeli lub view, jednak w widoku wyboru tabel nie wdac tabel stworzonych przez aspnet_regsql mozna jedynie wybrac view tych tabel ale dla nich nie mozna wybrac Advenced->Update,Delate....





_filip_
_filip_
365 pkt.
Junior
 
0


co do pierwszego:wystarczy ze zamienisz wpis w web.config connection stringa "LocalSqlServer"<remove name="LocalSqlServer" /><add name="LocaloSqlServer" connectionstring..../>wtedy będzie korzystał z tego zrodla danychco do drugiego to edycja tych tabel mozliwa jest przez specjalne klasy wchodzace w sklad .net, np Membership, Roles. Poza tym masz do dyspozycji procedury skladowane, ktore tworzone sa przez aspnet_regsql

GREXI
GREXI
4 pkt.
Nowicjusz
 
0


Czy mógłbyś podac jakis przyklad jak to sie robi? Chociaż bardziej interesowalo by mni to w jaki sposob zrobic to przez kontrolke GridWiev, bo normalne (stworzone wlasnorecznie a nie przez aspnet_regsql-a) tabelki mozna bez problemu edytowac za pomoca wlasnie tej kontrolki, i zdziwilo mnie bardzo to ze niby ten kreator tworzy tabelki ktore sie niczym nie roznia od tych dodanych przezemnie a jednak nie mozna ich znalezc w spisie tabelek przy konfiguracji dataSource-a

zooly
zooly
1812 pkt.
Guru
 
0


Bezpośredni dostęp do tych tabel nie jest zalecany (można coś popsuć ;), ale jest możliwy. Zamiast mozolnie konfigurować SqlDataSource przejdź do okna Server Explorer, zlokalizuj bazę, tabelkę i zwyczajnie przeciągnij ją na formę. Wygenerowany zostanie grid i źródło danych, dalej wystarczy tylko wybrać odpowiednie opcje w smart tagu grida.


wawrecez9311
wawrecez9311
103 pkt.
Junior
 
0


zobacz http://www.codeguru.pl/forum-posts-6281.aspx

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.