BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz

 
0


Witam.
Mam następujący problem. Tworzę aplikację w ktorej wykorzystuje Crystal Reports. Tworze wersje instalacyjną. I instaluje najpierw najpierw na swoim kompie gdzie mam zainstalowany pakiet Studio 2003. Raportowanie działa. Ale gdy zainstaluje na innym kompie i chce otworzyc wybrany raport wyskakuje błąd "CrystalDecisions.Crystal Reports.Engine.LoadSaveReportExceptio: Load report failed".   Zdaje mi sie że sa problemy z Crystal Reports.Engine. Wszystkie wymagane komponenty dodałem do projektu. Sciezka dostepu do raportu jest tez napewno dobra.
Moze ktos sie miał podobny problem. Jesli tak prosze o jakies wskazówki.





User 82860
User 82860
20 pkt.
Nowicjusz
 
0


Od razu powiem ze zmuszenie crystal reports do dzialania jest nie lada wyzwaniem , ja osobiscie troche sie z tym meczylem. To ze dodales odpowiednie moduly do projektu to nie wyszystko, musisz jeszcze w jednym modul wpisac kod ktory dostales rejestrujac crystal reports, nie pamietam ktory to byl kod ( bo dostalo sie dwa) i w ktorym module , moge sprawdzic jak chcesz, inaczej bedzie dokladnie tak jak mowiesz , na kompie developerskim bedzie dzialac , a na innym nie, poza tym musisz zrobic instalke i tam wybrac zeby kazdy user mogl tego uzywac inaczej tez nie bedzie dzialac (aplikacja powinna sie odpalic ale modul do crystal reports juz ni :(

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


A to aby kazdy User mógł używać to zaznacza przy tworzeniu instalki czy przy instalowaniu.
Kod licencyjny dodałem. Z moich obserwacji wynika ze chyba brakuje mu biblioteki CrystalDecisions.CrystalReport.Endgine.dll. Tyle ze ja dodałem moduł opowiadajacy za nia do projektu. Jednak na komputerzena ktorym instaluje aplikacje nie ma tej biblioteki.
Na necie znalazłem tez jakis opis konfiguracji wersji instalacyjnej i tam pisali aby dodac do onstali plik "managed.msm" , ale go nigdzie nie moge znaleść.
Moze ty dodawałes ten plik do swojego projektu

User 82860
User 82860
20 pkt.
Nowicjusz
 
0


Oki wiec widze ze bede musial calosc napisac ;)) ale spoko, mnie to kosztowalo duzo kawy i duzo szlugow zanim zmusilem zeby to dzialalo na innej maszynie niz developerskiej wiec tobie moze to oszczedzi tego...
 
Wiec tworzysz nowy projekt instalatora i dodajesz go do aktualnego projektu, i w tym projekcie instalatora dodajesz cos takiego cos sie nazwywa merge modules ( koniecznie musisz dodac Crystal_regwiz2003.msm  - tutaj wpisujesz ten kod rejestracyjny) a reszte to musisz zobaczyc ktore ci sa juz potrzebne , pozniej robisz juz normalna instalke, instalujesz na innym kompie i chula ;] - tyle ze musisz w tym merge module podac poprawny liceanse key bo inaczej nie bedzie dzialac

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


Dodałem te wszystkie moduły do projektu instalatora. I Klucz licencyjny tez dodałem. Zaobserwowałem następujaca rzecz, że gdy zainstaluje ten projekt na maszynie ktora ma system 2000 lub Xp to działa. Niechce działac na 98 i Me. Czy ty instalowałes moze na systemach 98 lub Me?

User 82860
User 82860
20 pkt.
Nowicjusz
 
0


Coz ja takze to instalowalem tylko na win 2k i xp , i chyba na win 2k3 i wszystko fajnie chulalo, tyle ze na starszych nie mialem jak nawet bo nie mam juz w okolicy zadnej takiej , ale co sie przejmujesz dodaj w wymaganiach niefunkcjonalnych ze aplikacja dziala tylko na win 2k lub powyzej i z bani :]

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


Właśnie tak nie moge zrobić. Potrzebuje tak zrobic aby działało na 98 i Me. Bo niestety takie systemy sa głównie w robocie. A plikacje piszą włsnie do roboty.
Wie może ktoś jak to zrobić.
Nigdzue w dokumentacji nie moge znaleść czy Crystal Reports chodzi pod 98. Według dokumentcji Visual Studio powinno.

User 82860
User 82860
20 pkt.
Nowicjusz
 
0


Wiesz co z checia bym ci pomogl z CR pod Win 98 ale nie mam dostepu nigdzie praktycznie do tego systemu wiec nie mam nawet jak tego sprawdzic, musisz szukac na forach, na msdn'ie tez z tego co pamietam byl fajny artykul o CR ale pewnie nie pod Win98 :(

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


Dzieki za zainteresowanie. Szukam tam i nie tylko tam. Moze cos znajde.
Wielkie dzikei za zainteresowanie

User 109101
User 109101
3 pkt.
Nowicjusz
 
0


Też mam problemy z CR ale raporty się generują. Warunkiem było używanie dostawcy Microsoft Jet 4.
Takie coś musisz wybrać projektując *.rpt. Do tego instalujesz MDAC w wewrsji koniecznie 2.5. Po tym zabiegu i dodaniu do instalki modułów Crystal_*.msm i VC_User*.msm u mnie zaskoczyło. Męcze się teraz ze zmuszeniem CRa do exportowania wygenerowanych raportów do plików: doc, pdf, xml,...
Pod XP działa, pod W98 nie :(
 

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


A czy MDAC nie bedzie zastary no net framework. Ja wszędzie
proaktycznie ma poinstlowane 2.7. Znaczy na tych komputerach co jest
win 98.
A jak okreslałes dostawce dostawce w raporcie to uzywałwes ado, czy moze ado.net albo czegos innego.?
Generalnie tio chyba jest problem z biblioteka
CrystalDecisions.CrystalReports.Engine.dll. Bo pokazuje bład ze raport
nie został załadowany. A z  reszta na kompie gdzie instalowałem
aplikacje pod 98 jak szukałem tej biblioteki  nie mogłem jej
znalesc w zadnym w katalogu. Tak jak  by wogule nie była
zainstalowana. Troche mnie to ździwiło bo własnie ta biblioteka jest za
to odpowiedziałna. Za ładowanie raportu i wczytanie danych.

A wracając do twojego problemu. Skorzystałem z twojego linka i tam
znalałem cos n aten temat. o exportowaniu raportów do plików tekstowych
pod 98.

User 109101
User 109101
3 pkt.
Nowicjusz
 
0


Z CRem jest duuużo problemów. Zwłaszcza na W98. Może to ci pomoże:
cr_net_2003_mergemodules_en.zip
 
jak nie to poszukaj innych łat:

 
http://www.businessobjects.com/support
powodzenia!

theb1012
theb1012
3 pkt.
Nowicjusz
 
0


"Failed to load report" jesli wyskoczy taki komunikatto oznacza ze bilboteka CRQE.dll nie jest zarejestrowana na tym komputerzeRozwiazanie:1) sproboj zarejestrowac z placa  regsvr32 "C:program filescommon filesCrystal Decisions\1.0\bin\CRQE.dll"
2) jesli nie zostala zarejstrowana pomyslnie to:  sprawdz wersje pliku ATL.DLL - powinna byc 3.0.8449
 Jesli bibloteka jest nie wlaciwa to: a) zainstaluj Microsoft Exploere 6  na tym komputerze ( pewie juz jest ) b) przegegraj  z innego komputer  
3) jesli bibloteka jest wlasciwa i nadal masz ten sam problem  to skopiuj z komputera produkcynego  plik "Dbghelp.dll" i  z lini polecen zarejestruj regsvr32 "<sciezka do  Crqe.dll>"  np: regsvr32 "C:program filescommon filesCrystal Decisions.0inCRQE.dll"
Powinno pomoc  - daj znac

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


Twoje porady nic nie pomogły. Jedynie w 3 punckie niewiem dokładnie o co tam chodzi. NIe wiem czy miałem sprubować zarejestrować ten jeden plik crqe.dll czy jaki s inny, bo jakoś jest to tam zniekształcone ale chyba o to samo chodziło.
Przedstawie pełny tekst błedu
"Wystąpił błąd: CrystalDecisions.CrystalReports.Engine.LOadSaveException.Load report Failed at I.I(String I   ,EngineExceptionErrorID)
at CrystalDecisions.CrystalReports.Engine.ReportDokumen.Load (String reportName) Open Method aopenMethod, Int16 parentJob)
at CrystalDecisions.CrystalReports>Engine.ReportDokumnet.Load (String ReportName)
at Proba.Form1.NormyCzasu"

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


Jak robiłem pruby to program stawał mi w momencie ładowania sie raportu. Oto kawałem kodu z zaznaczonym miejscu gdzie program sie wywala:
'Wczytanie nagłówka formularza.
Me.Text = "Norma czasu jednostkowego"
'Wczytanie raportu.
Dim tbTabela As CrystalDecisions.CrystalReports.Engine.Table
Dim tliTabela As CrystalDecisions.Shared.TableLogOnInfo
Dim rptPomiary As New ReportDocument
Try
'OpenFileDialog1.ShowDialog()
MsgBox("Load")
rptPomiary.Load("c:\\Pruba\\pr1.rpt")
'rptPomiary.Load("C:\\Baza Masz-ZAP\\Raporty\\crpNormaCzasu.rpt")
MsgBox("Petla")
For Each tbTabela In rptPomiary.Database.Tables
MsgBox("1")
tliTabela = tbTabela.LogOnInfo
'crvPomiary.SelectionFormula = "{TypMaszyny.ID_Typ} = " & NrTyp & ""
MsgBox("2")
tliTabela.ConnectionInfo.ServerName = "\\mars\T2\PBazy2\Baza2.mdb"
MsgBox("2")
tliTabela.ConnectionInfo.UserID = "czerwony"
MsgBox("3")s
tliTabela.ConnectionInfo.Password = "gcz25"
MsgBox("4")
tbTabela.ApplyLogOnInfo(tliTabela)
MsgBox("5")
Next tbTabela
MsgBox("6")
crvPomiary.ReportSource = rptPomiary
MsgBox("7")
crvPomiary.Refresh()
MsgBox("Koniec")
Catch ex As Exception
'MsgBox(ex.GetBaseException.ToString)
'MsgBox(ex.GetType.ToString)
'MsgBox(ex.Source.ToString)
MsgBox("Wystąpił błąd: " & ex.ToString & Err.Number, MsgBoxStyle.Critical, "Uwaga")
End Try
Zaznaczone miejsce na rzułto to jest włąsnie miescje gdzie programsie zatrzymuje.
Bede wdzieczny za wszelką pomoc.

madefa
madefa
2 pkt.
Nowicjusz
 
0


Witam a możecie mi pomócJak instaluje aplikację na innej stacji to podczas ładowania raportu pojawia sie komunikatCannot find KeycodeV2.dll or Invalid keycode.Nie mam pojecia co robić

theb1012
theb1012
3 pkt.
Nowicjusz
 
0


rejestrowac miales  crqe.dll  a Dbghelp.dll  miales jedynie wrzucic.
Lokalizacja C:windowssystem32dbghelp.dll
Mam pytanie czy udalo ci sie zarejestrowac crqe.dll ?

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


tak
ale ten plik dbghelp.dll wrzuciłem do innego katalogu. Wrzuciłem do C:\Program Files\Microsoft Visual Studio .NET 2003\Common7\IDE. Po wrzuceniu do tego katalogu udało sie. Jak bys mogł sprubuj mnie złapac na gg:2168144 lub na tlenie nick: grzegorz_czerwonka, albo moze podaj jakis inny namiar na ciebie.
Zaraz sprubuje wrzucic tamten plik do tamntego katalogu co podałes.

User 107461
User 107461
11 pkt.
Nowicjusz
 
0


Wrzuciłem w tata lokalizacje (C:\Windows\System32\) plik dbghelp.dll i nadal nic.
 

theb1012
theb1012
3 pkt.
Nowicjusz
 
0


aczy udało ci sie zarejestrowac ? regsvr32 "C:program filescommon filesCrystal Decisions\1.0\bin\CRQE.dll"
pomyslnie ?

madefa
madefa
2 pkt.
Nowicjusz
 
0


Powiedzcie mi w którym miejscy mam wpisac ten kod do Crystal_regwiz2003.msm  Dodałem ten moduł ale tam nie mam możliwości nic wpisać

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.