BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
User 111421
User 111421
35 pkt.
Poczatkujacy

 
0


Witam. Jak wspomnialem w tytule mam problemy z Enterem, mianowicie mam strone np startowa gdzie jest kilka divow, pasek menu (kontrolka) i w koncu jeszce 1 kontrolka do logowania z 2 textBoxami i przyciskiem. Teraz problem polega na tym ze nie moge ustawic aby po wpisaniu loginu i hasla i po nacisnieciu Entera wcisnal mi odpowiedni przycisk, aktualnie jest tak, ze po nacisnieciu Enetera strona jakby sie odswieza (nie uruchamia sie zaden konkretny inny przycisk na stronie a jest ich kilka) i wraca do punktu wyjscia (oczywsicie pole z haslem sie czysci a login pozostaje). Probowalem z tym walczyc za pomoca TabIndexow, raz ustawialem po koleji 1,2,3 gdzie 3 np przycisk, innym razem probowalem wszystkie ustawic standarodwo na 0 i tez nie dziala. Inna strona gdzie jest ten sam problem wygada tak: 2 kontrolki na web formie, pozniej div, w nim kontrolka logout i textBoxy do danych i przycisk Ok do akceptacji. Oczywsicie po nacisnieciu Entera uruchamia sie przycisk z kontrolki logout  i sciana ;-/. Prosze o jakiekolwiek wskazowki lub pomysly, bo glupio bedzie jak promotor minute bedzie wpsiywal swoje dane nacisnie enter i zamiast zapisac dane do bazy wszystko straci ;-[Pozdrawiam
tagi: web





User 131096
User 131096
189 pkt.
Junior
 
0


Na CG ten problem został załatwiony w ten sposób:
http://www.google.com/search?hl=en&q=enter+%22asp.net%22
;)

User 111421
User 111421
35 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Witam.
No coz Twoj post uswiadomil mi tylko ze nigdzie nie popelniam bledu, tylko jest to sprawa ogolnie znana jako niezle nie dociagniecie programistow z VS.NET. Szukajac po linkach z google (heh tutaj przyznaje sie do winy nie zrobilem tego wczesniej, my fault) sa tam rozne propozycje "obejscia" problemu ale wyprobowalem wszystkie i zadnego widocznego efektu, nie wiem czy popelniam gdzies blad (prawie nie mozliwe bo chodzi glownie o wstawienie 1 linijiki kodu), czy u mnie to sie nie sprawdza bo nie mam tylko web forma z kilkoma textBoxami i przyciskiem, a web forma z kilkoma kotrolkami (header z banerem, menu, kontrolka logOut itp.) z kilkoma div`ami nalozonymi na siebie i dopiero te nieszcesne textBoxy i przyciski. Ogolnie dowiedzialem sie tylko ze jesli przyciskiem jest asp:button to po Enter bedzie wcisniety 1 od gory, a wspomniane obejscia problemu dzialaja tylko na  HtmlInputButton (probowalem zamienic moje asp:button na htmlInputButton, efektu nie bylo). Podsumowujac, ciagle poszukuje pomocy ;-(

User 79106
User 79106
290 pkt.
Junior
 
0


Jednym z możliwych rozwiązań problemu jest:1. Diodanie sktyptu JS do strony:function clickButtonOnEnter (event, buttonID) {    if ((event.which ? event.which : event.keyCode) == 13)    {        event.returnValue = false;        event.cancel = true;
        document.getElementById(buttonID).click();    }}
2. Dodać atrybuty do kontrolki z której chcemy żeby po nacisnieciu Enter był "klikany" button
TextBox1.Attributes.Add("onkeydown", String.Format("javascript:clickButtonOnEnter(event, '{0}');",Button1.UniqueID.Replace(":","_")));
To powinno rozwiązać twój problem.
Innym sposobem może być użycie gotowej kontrolki. Znalazłem kiedyś taką:http://www.metabuilders.com/Tools/DefaultButtons.aspxale nie wiem jak i czy dobrze działa, bo jej nie używałem (demo na stronie działa :)
Pozdrawiam,Michał

---------------------------------
"No such thing as tough. Either you're trained or untrained. Now - which are you?"

User 111421
User 111421
35 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Panie Michale i Panie Marcienie wielkie dzieki. Wszystko dziala pieknie.  Kura.NET  wyslales mnie w dobre miejsce bo ten kod ktory wkleil mi mAjKol przegladalem i co najsmiesznijsze testowalem wczoraj ale sie nie udalo ;)
mAjKol dziekowa za odp na posta gdy zobaczylem dzis ten kod i jeszce raz go przetestowalem olsnilo mnie i poprawilem wczorajsze bledy, gdyby nie Ty pewno juz bym do niego nie wrocil i bylaby kicha ;-/ Jeszce raz wielkie THX panowie.

User 131096
User 131096
189 pkt.
Junior
 
0


Nie, ta "kura" jest do bani ;). Już się poprawiam :D

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.