BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
User 84200
User 84200
1 pkt.
Nowicjusz

 
0


Witam. Może ktoś z Was wie, czy jest możliwość skompilowania aplikacji okienkowej napisanej w C# tak, żeby skompilowany program uruchamiał się na komputerze bez zainstalowanych Microsoft .NET Framework SDK? Innymi słowy: piszę program, kompiluję go i bez przeszkód mogę uruchamiać go na dowolnej maszynie bez zainstalowanych Framework'ów - możliwe?
 
leo@
tagi: C#





robert.wilczynski
robert.wilczynski
40 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Witam,
Jeśli zakładasz, że na komputerze klienta nie zainstalowano .Net Framework (niezbędna do uruchamiania aplikacji napisanych pod .Net) to musisz dołączyć do Twojej aplikacji pakiet .NET Framework Redistributable Package (całe SDK nie jest potrzebne). Użytkownik może go sam zainstalować przed instalacją aplikacji, ale lepszym rozwiązaniem jest wykrycie obecności bibliotek .net w systemie i ewentualne odpalenie instalatora automatycznie.
Do tworzenia programów instalacyjnych połączonych z bibliotekami .net służy plugin do Visual Studio :
http://msdn.microsoft.com/vstudio/downloads/tools/bootstrapper/
Zmienia on domyślny projekt instalatora dostępny w VS na taki, który zawiera pakiet redystrybucyjny.
Pozdrawiam,
Robert.

User 131096
User 131096
189 pkt.
Junior
 
0


Widzę, do czego dążysz :). Mnie też męczył ten sam problem, ale uzałem,
że gra nie jest warta świeczki, chociażby z tego powodu, że ..NET
Framework wgrywa się automatycznie przez Auto-Updates Windowsa na każdy
komp. Jeśli jednak koniecznie chcesz zlinkować i skompilować program
tak, by nie potrzebował .NET Frameworka, jest dostępne narzędzie:
http://www.remotesoft.com/linker/. Jednak swoje kosztuje...

Pozdrawiam

User 79008
User 79008
80 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Praktycznie każdy przechodzi taki "etap", w którym zastanawia się nad tym problemem :)
Ale problem chyba zniknie, ponieważ już w Windows 2003 framework już jest zintegrowany z systemem operacyjnym i nie trzeba go osobno pobierać z internetu.

User 79543
User 79543
30 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Remotesoft Protector też to potrafi.... (Podobny link co u Vigrida)

twozniacki9256
twozniacki9256
1 pkt.
Nowicjusz
 
0


Czy ktoś wie czy są narzędzia (kompilatory) które z kodu CLR wytworza kod na konkretną platformę np. MS-Windows XP. Ładowanie programu w Net jest dość długie, jak to przyspieszyć
pozdrawiam TW

User 108468
User 108468
5 pkt.
Nowicjusz
 
0


Możesz wspomóc się narzędziem "ngen", które prekompiluje .netowe
assembly do kodu natywnego. Prekompilowany kod jest przechowywany w
wydzielonej, przeznaczonej do tego części GACa, aczkolwiek na tym
związek z GAC'iem się kończy.
Przed użyciem przeczytaj ulotkę... ;)
http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/cptools/html/cpgrfnativeimagegeneratorngenexe.asp

Bardzo dużo możesz zyskać właściwie projektując aplikację. Obejrzyj
przede wszystkim assembly, w której siedzi główna forma. Jeżeli na
starcie wykonujesz dużo operacji, np. korzystasz z db, czas startu się
wydłuża. Dobre efekty można uzyskać stosując stary trik z
asynchronicznym wywoływaniem metod.

User 79314
User 79314
44 pkt.
Poczatkujacy
 
0


> Ładowanie programu w Net jest dość długie
Tylko pierwsze ładowanie, bo ono uruchamia framework. Każde następne jest błyskawiczne ;)

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.