BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
User 113588
User 113588
6 pkt.
Nowicjusz

 
0


Wlasnie zaczynam przygode z .NET (przesiadam sie z PHP). Zastanawiam sie w jaki sposob zorganizowac umieszczanie modolow na witrynach typu portalowego (jedna strona default.aspx + parametry). W php wystarczylo uzyc "include" i umieszczac odpowiednie moduly na stronie (w tabelkach czy divach) w zaleznosci od parametrow. Jak to zrobic w c# .NET? - przy pomocy paneli, webusercontrol? moze cos innego - prosze o mala podpowiedz.
tagi: C#   PHP





kodYak
kodYak
2 pkt.
Nowicjusz
 
0


Domyslam sie ze chodzi ci o asp .net. Odpowiedz brzmi tak :) webusercontrol to cos w stylu include w php.

robert.wilczynski
robert.wilczynski
40 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Ogólnie podejście jest bardzo podobne. Poniżej przykład jak w zależmości od roli użytkownika dodać do lewej kolumny kontrolkę z panelem administracyjnym. LeftArea to komórka tabeli. Żeby widoczna była z poziomu kodu należy ustawić atrybut runat na server i bez problemu możemy się do niej odwoływać.
if (user.IsInRole("PortalAdministrator")){     this.LeftArea.Controls.Add(Page.LoadControl("~/controls/AdminPanel.ascx"));}
Metoda LoadControl przyjmuje ścieżkę do pliku *.ascx (tylda oznacza katalog główny aplikacji). Po załadowaniu, element dodajemy do kolekcji kontrolek lewej kolumny. Można rówież używać kontrolki PlaceHolder jako pojemnika na moduły, a w ASP.NET 2.0 warto zainteresować się WebParts (znane z SharePoint'a), które idealnie nadają się do tego celu. Co więcej WebParts posiadają wbudowane mechanizmy pozwalające na personalizację strony (zmianę layoutu, wybór kontrolek, które mają się pojawić na stronie) przez użytkownika.
Pozdrawiam,
Robert.

User 79600
User 79600
131 pkt.
Junior
 
0


Ja tylko dodam, że zgodine z wytycznymi WAI i ogólnopojętymi dobrymi zwyczajami przyjętymi przy tworzeniu WWW, stron nie formatuje się tabelkami. ;-]

robert.wilczynski
robert.wilczynski
40 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Fakt, ale zrobić dobry layout CSS'em tak żeby działał pod wszystkim (uwzględniając np. Mac'a) to spore wyzwanie. Różnice w interpretacji są nadal ogromne i prawda jest taka, że jeśli chce się stworzyć coś bardziej skomplikowanego i nie ma się pod ręką osoby, która orientuje się w CSS'ie (hacki dla różnych przeglądarek itd.) to lepiej (czyt. wygodniej i bez stresu) zgrzeszyć i wrzucić kilka tabelek.

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.