BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
andrzej.prazmo
andrzej.prazmo
260 pkt.
Junior

 
0


Jak powszechnie wiadomo w polskich firmach w trakcie rekrutacji na jakieś stanowisko stosuje się głównie tzw. selekcję negatywną. Tzn. pierwszorzędnym celem HR-owców jest uwalenie jak największej liczby kandydatów. W związku z tym bardzo często HR-owcy zadają podchwytliwe pytania, najczęściej związane z kompletnie abstrakcyjnymi sytuacjami bądź o algorytmy wymyślone przez zakompleksionych i sfrustrowanych docentów czy doktorów z uczelni informatycznych, których to algorytmów kompletnie, ale to kompletnie nikt nie stosuje w pracy zawodowej. Moje pytanie: czy pamiętacie z waszych rozmów, testów takie zadania?
Moja pierwsza propozycja, to zamiana wartości dwóch zmiennych bez pomocy trzeciej zmiennej. Jak wiadomo, da się to zrobić w ten sposób:



[Kod]
int a = 3;
int b = 5;
a = a + b;
b = a - b;
a = a - b;





Ale oczywiście takiego rozwiązania nikt nie stosuje, bo instrukcja a = a + b może spowodować przekroczenie zakresu.





mdepesz
mdepesz
71 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Mozna to zrobic tez w ten sposob:



[Kod]
a = a ^ b;
b = a ^ b;
a = a ^ b;






lunter2
lunter2
319 pkt.
Junior
 
0


Jezeli ta rozmowa kwalifikacyjna jest z PHPa to do glowy przychodzi mi cos takiego:
 
<? $a=3; $b=5;
 list($a,$b)=array($b,$a);?>

Marcin Z
Marcin Z
367 pkt.
Junior
 
0


Chyba rozumiem o co Tobie chodzi. Moje propozycje, pytania z .NET i dotycza mniej wiecej tego samego:
 
1. Napisac funkcje, ktora sprawdzi, czy plik o nazwie podanej w parametrze istnieje na dysku.
 
2. Napisac funkcje, ktora zwroci odwrocona postac stringa podanego jako parametr.
 
:)

lunter2
lunter2
319 pkt.
Junior
 
0


2.
 
 
 
 

 

 

string strrev(string s)

{
 



 
char[] a = s.ToCharArray();
 

 
Array.Reverse(a);
 

 
return new string(a);
}
 
-------
 

w PHP np jest taka funkcja natywnie: strrev

Marcin Z
Marcin Z
367 pkt.
Junior
 
0





[Kod]
string failingString = "Les Mis\u0301erables";




 
A jak sie twoja funkcja zachowa dla takiego stringa? Zapomniales sie zapytac o dane wejsciowe. Dlatego to pytanie jest podchwytliwe.

lunter2
lunter2
319 pkt.
Junior
 
0


No tak, tym sposobem kazdego mozna na wszystkim zagiac.
 
---
 
Nie ma zadnych przeslanek mowiacych o tym, ze pragniesz niektore podciagi traktowac w specyficzny sposob. Zauwaz takze, ze to wcale nie musi byc encja, a jedynie zbieg okolicznosci.
 
Odpowiedz jest w pelni spelniajaca pytanie.
Pytanie powinno byc sformuowane precyzyjniej: z uwzglednieniem encji.
Wtedy byloby inne rozwiazanie.
 
---
 
Rownie dobrze mozna poprosic o loda, a na koncu zjechac babke w okienku tekstem: a gdzie polewa :)

Edytowano 3 razy. Ostatnio 2010-05-14 15:45:48 przez lunter2.
Marcin Z
Marcin Z
367 pkt.
Junior
 
0


Nie zgadzam sie. Jedna z rol developera jest sprecyzowac i otrzymac wymagania. Nawet w duzej firmie, gdzie zbieraniem wymagan od klienta zajmuja sie inni ludzie, developer powinien pobrac wymagania od nich. Jesli cos takiego, jak informacja na temat tego, czy aplikacja bedzie dzialac w innych krajach zostaje pominieta, dochodzi do takich wlasnie problemow, ktore moga prowadzic do powaznych finansowych kosekwencji. Poza tym jak czesto sie zdarza, ze taka informacja jest podana, a developer i tak ja ignoruje, bo nie jest swiadomy tego typu problemow?
 
Pytanie jest jak najbardziej na miejscu i jest jak najbardziej mocno podchwytliwe. Mozna w przypadku takich pytan zrobic dwie rzeczy:
 
1. Nie zgodzic sie z procesem rekrutacji, jesli takie pytanie padnie w dokladnie takiej formie i powiedziec, ze byl niesprawiedliwy.
2. Nauczyc sie zadawac pytania.
 
 ------------------
P.S. Chyba nie do konca rozumiem, o co Tobie chodzi z encja? To jest w pelni poprawny string UNICODE, ktory zostanie zle odwrocony i akcent trafi na inna litere.
W takim razie jak sobie poradzi ta funkcja z japonskimi znakami?

Edytowano 2 razy. Ostatnio 2010-05-14 15:52:59 przez Marcin Z.
mdepesz
mdepesz
71 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Takie rzeczy na rozmowach to jest chyba faktycznie wymysl polskich 'specow' od HR.
Ktos znalazl gdzies jakies 'sprytne' rozwiazanie problemu i teraz daje lamiglowki innym.
 
 

Marcin Z
Marcin Z
367 pkt.
Junior
 
0


Temat jest "Pytania podchwytliwe na rozmowach kwalifikacjnych". Ja sie spotkalem z takimi problemami i masa jest takich na roznych stronach internetowych. Sa baardzzoo podchwytliwe i sprawdzaja wiele rzeczy. Mozecie se z tym nie zgadzac, ale tego typu pytania na rozmowach kwalifikacyjnych sa. Ot tyle.

lunter2
lunter2
319 pkt.
Junior
 
0


Ok, zle przeczytalem...
 
wydawalo mi sie, ze piszesz:
 
string failingString = "Les Mis\\u0301erables";
 
a w wyniku chcesz:
 
string failingString = "selbare\\u0301isM seL";
 
czyli wszystko odwrocone procz encji....
 
 
No ale nie ma podwojnego slasha, wiec rzeczywiscie moj skrypt moze zachowac sie dziwnie.
 
Nalezy uzyc Split() oraz Join i przechodzic przy uzyciu string[]
ale nie wiem czy tam bedzie Revers
Generalnie ten sposobo mialem na mysli, ale przyznaje - moja znajomosc C# jest taka sobie.... teraz widze, ze ten array 'potasta' wielobajtowe znaki unicodu.
 
----------
 
A teraz pytanie dla Ciebie:
Mamy kwadrat o boku 2cm. Podaj jego pole.
 
Pytanie z serii podchwytliwych na rozmowie kwal. Jak odpowiesz prawidlowo to Ci zalatwie nobla.

Marcin Z
Marcin Z
367 pkt.
Junior
 
0


Widzisz sam wprowadzilem zamieszanie (ï nie moge juz poprawic mojej niescislosci"). .NET by sobie pieknie poradzil, gdyby e z akcentem bylo jednym charem. Problem jest wtedy gdy akcent ulega rozdzieleniu na inny charakter -> gdy string nie jest znormalizowany. Po znormalizowaniu stringa wszystko powinno pojsc ladnie.

Edytowano 1 raz. Ostatnio 2010-05-14 16:27:38 przez Marcin Z.
Cybuch
Cybuch
22 pkt.
Nowicjusz
 
0


Hmm, skoro kwadrat ma bok 2 cm, to jego pole teoretycznie jest stringiem, lub przyjmując jakiś standard, wartoscia double, np 0.02 ? :) Chyba, ze jest prywatne, a my musimy sie dobrac do modulu poprzez referencje, to wtedy mozemy pobrac wartosc za pomoca refleksji, ale pole nie jest znane przez kompilator, i zostanie pobrane dynamicznie :)

Paweł Paluch
Paweł Paluch
4 pkt.
Nowicjusz
 
0


mało programistyczne, ale, ponoć, sprawdza szybkość myślenia:
wskazać drzewo za oknem i zapytać "ile jest liści na tym drzewie?"

mdepesz
mdepesz
71 pkt.
Poczatkujacy
 
0



Jedno z pytan testu jaki mialem przyjemnosc rozwiazywac:
 
Spotkało się dwóch matematyków. Nie widzieli się dosć długo, jeden więc pyta drugiego:- Pewnie się ożeniłes i masz dzieci, co?- A tak, mam troje dzieci.- W jakim wieku?- Powiem ci tak: iloczyn wieku moich dzieci wynosi 36.- To za mało.- Słusznie. Odwróć się i policz okna w tym domu.- Już policzyłem.- I masz sumę wieku moich dzieci.- To za mało.- Znów słusznie. Ale weź pod uwagę to, że moje najstarsze dziecko ma zielone oczy...- Ach tak. Dziękuję ci, już wiem, ile lat maję twoje dzieci.

Edytowano 2 razy. Ostatnio 2010-06-15 15:21:29 przez mdepesz.
Cybuch
Cybuch
22 pkt.
Nowicjusz
 
0


Nie jestem pewien, czy tu o to chodzodzilo, ale czy 2 , 2 , 9 ? :)

Cybuch
Cybuch
22 pkt.
Nowicjusz
 
0


Biorac pod uwage, ze programuje w C#, to przydaloby sie najpierw poinformowac kompilator, ze ma do czynienia z niezabezpieczonym kodem. Potem mozemy zrobic cos w stylu :
 



[Kod]
Drzewo d;


unsafe
{

//Niestety garbage collector w przypadku bawienia sie wskaznikami troche utrudnia zycie, dlatego trzeba zatrzymac w pamieci adres drzewa

fixed(Drzewo* p = %d)
{
int c = p->Liscie->Count
}

}




warkakw
warkakw
25 pkt.
Nowicjusz
 
0


hehe, ja słyszałem o pytaniu na rozmowie:
 

Jak przelecieć trzy panienki mając dwie gumki??

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.