BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
GrzessiekkP
GrzessiekkP
85 pkt.
Poczatkujacy

 
0


Witajcie!
Mam bazę w MS Access połaczenie do nie przez ADO.NET, język VB.NET (VS 2002) . W bazie jest 1 tabelka (40 pól) z 2700 rekordów. Najprostrza wersja programu prezentująca dane z tabeli w DataGrid działa koszamarnie WOLNO przy przewijaniu! WIDAĆ PRAWIE JAK SIATKA JEST MALOWANA NA EKRANIE.  Czy to normalna prędkość M$ VB.net 2002 ? Czy inny język działa szybciej ?
Do tej samej bazy podłączyłem sie przez ADO (zwykłe) z wykorzystaniem BORLAND C++ Builder i aplikacja działa szybko!
Proszę o roztrzygnięcie czy VB.net jest taki wolny czy ja coś skopałem.
Pozdrawiam
Grzesiek
 
 
 
tagi: Access   C++





User 131096
User 131096
189 pkt.
Junior
 
0


Niestety, z tego, co udało mi się zaobserwować z własnego doświadczenia - standardowy DataGrid .NET jest wolny. Mam dla Ciebie propozycję - zastanów się, jakie dane chcesz pokazywac użytkownikowi i ogranicz to co wyświetlasz w DataGridzie (dotyczy to i wierszy i kolumn). 40 kolumn i 2700 wierszy to jest jednak kawałek danych do obrobienia (zakładam, że tak działa Twoja najprostsza wersja programu).
Wydajność VB.NET powinna być taka sama, jak innych języków. Środowisko .NET ma do siebie to, że wszystkie aplikacje kompilowane są do kodu przejściowego MSIL (MS Intermediate Language), który dopiero jest uruchamiany w środowisku uruchomieniowym CLR (Common Language Runtime). MSIL i CLR jest jeden i taki sam dla wszystkich języków programowania, więc jedyne, na czym może tracić wydajność to optymalizacja kodu dla poszczególnych języków. W przypadku korzystania ze standardowych kontrolek .NET'owych Windows Forms, jak z DataGrida, faktycznie odwołujesz się do jednej i tej samej kontrolki. Prędkość jej działania jest zupełnie niezależna od języka programowania, w którym jest napisana aplikacja (ten sam MSIL).
Jeśli nie zadowala Cię prędkość działania DataGrida, możesz zapoznać się z innymi kontrolkami, na przykład z chwalonymi poniekąd kontrolkami Infragistics (http://www.infragistics.com/).

User 112795
User 112795
2 pkt.
Nowicjusz
 
0


A na jakim sprzęcie? Własnie odpaliłem 3500 rekordów po 80 pól w kazdym z tabeli accesowej w datagridzie i działa bez szczególnych opóźnień. Mój procesor to pentium M 1.6 + 256 mb RAM.
 
Pozdrawiam

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.