BETA
Aby się zalogować, najpiew wybierz portal.
Aby się zarejestrować, najpiew wybierz portal.
Podaj słowa kluczowe
Słowa kluczowe muszą mieć co najmniej 3 sąsiadujące znaki alfanumeryczne
Pole zawiera niedozwolone znaki
User 83118
User 83118
56 pkt.
Poczatkujacy

 
0


Gdzie moge znalezc informacje jak zaladowac plik do bazy (najlepiej mySQL, MSSQL nie wchodzi w gre)
Widzialem juz tutki ale do mssql, ale w mysql nie ma procedur wiec to sie nie uda.
No i przy okazji jak otworzyc pozniej te pliki.

tagi: mysql





User 80305
User 80305
31 pkt.
Poczatkujacy
 
0


W MySQL są pola typu BLOB ale problematyczne jest trochę ładowanie do nich danych przy pomocy SQLa. Wydaje mi się że możesz użyć pól typu TEXT a plik przekonwertować z wersji binarnej na Base64. Przy pobieraniu wracasz do formy binarnej po odkodowaniu z Base64.PozdrawiamMarcin Obel

User 83118
User 83118
56 pkt.
Poczatkujacy
 
0


w jaki sposob to zrobic? :)

User 80305
User 80305
31 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Na stronie http://dev.mysql.com/downloads/dotnet.html są Data Providers dla MySQL.no i jeszcze linki z .NET Framework 1.1 SDK Documentation:http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/cpref/html/frlrfsystemconvertclassfrombase64stringtopic.asphttp://msdn.microsoft.com/library/en-us/cpref/html/frlrfSystemConvertClassToBase64StringTopic.aspPozdrawiamMarcin Obel

User 79600
User 79600
131 pkt.
Junior
 
0


Hehe, temat, który z Ewą Banaszek (pozdrawiam!) przerabiałyśmy kilka dni i nocy przed migracją CG. :D
Zasadniczo wkradło się tu kilka nieścisłości. Opiszę je kolejno.MySQL ma procedury, funkcje i triggery już jakiś czas (od wersji 4.1), podobnie jak i replikację oraz wszystkie inne rzeczy, które dawały wyższość MS SQLa. Radzę MS się spieszyć z Yukonem! ;DWczytywanie do bazy to pojęcie płynne. Wczytywanie do bazy z poziomu skryptu SQL, z poziomu aplikacji (także skryptu), może i inne - wszystko to, to wczytywanie pliku do bazy.
I teraz mamy opcje...Wczytywanie z poziomu SQL na podstawie położenia na dysku - w Oracle jest funkcja (bodaj LOAD) która to ładnie robi. W MS SQL nie ma. :( Można wywołać program z powłoki (np. type), ale binarek tak się nie załaduje - tylko plain text (znaki z bitem ósmym ustawionym na 1 będą przekłamane). Powstanie też problem dzielenia pliku na linie kończące się #10 - trzeba je posklejać. Wszystko to powoduje, że wszytanie kilkudziesięciu małych plików trwa 20minut.
W wersji: aplikacja wczytuje plik trwa to kilkanaście sekund i jest doskonale opisane na sieci (jest też o tym art na CG). Nie ważne jaki plik, byle aplikacja była sprawna.
No i to w zasadzie cała magia czytania plików w pigułce, poparta litrami herbaty (kawy nie pijam, a teina to izomer kofeiny ;]) i bluzgami w powietrze. Konkretne implementacje podali już przedmówcy.

User 83118
User 83118
56 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Zastanawiam sie czy jest sens ladowania tego do bazy mysql. Mam za
zadanie napisac program do ewidencji dokumentow. Czy nie dalo by sie
tego zrobic z uzyciem XML  ? w pliku znajdowalyby sie informacje o
wielkosci, nazwie i lokalizacji pliku.

User 79600
User 79600
131 pkt.
Junior
 
0


Pliku XML możesz używać niemal dokładnie tak samo jak bazy. Wybór miejsca składowania to kwestia gustu i bezpieczeństwa. W wypadku bazy masz uwierzytelnianie SQL (lub Windows) i listy ACL na plikach bazy. W XMLach pozostają listy ACL. Poza tym powstaje problem spójności danych. Bazy są na tyle dobrze zarządzane, że nie powinieneś utracić pliku zapisanego w niej. W wypadku trzymania w bazie części danych a plików na dysku pozostaje problem spójności: co zrobić, gdy w bazie wskazany jest nieistniejący plik? A co gdy istnieje niezwiązany w bazie plik?To wszystko to kwestia tylko i wyłącznie Twoich wyborów. :)

User 83118
User 83118
56 pkt.
Poczatkujacy
 
0


A jak bys mi radzil zrobic? mysql czy xml ?

User 83108
User 83108
101 pkt.
Junior
 
0


Nie wiem dlaczego MS SQL Server 2000 nie wchodzi w grę ale jeżeli jedynym powodem jest cena to proponuje wykorzystanie bezpłatnej wersji MS SQL Server 2000 o nazwie MSDE. http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=413744D1-A0BC-479F-BAFA-E4B278EB9147&displaylang=en
W kolejnych wersjach ten silnik bazodanowy będzie nadal bezpłatny ale będzie nazywał się normalnie SQL Server 2005 Express :)  http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=62B348BB-0458-4203-BB03-8BE49E16E6CD&displaylang=en

User 79314
User 79314
44 pkt.
Poczatkujacy
 
0


A jaka jest różnica między MSSQL a MSDE? - oprócz ceny oczywiście ;)

User 131096
User 131096
189 pkt.
Junior
 
0


MSDE 2000 = MS SQL Server 2000 bez:
- Enterprise Managera (buuu!)
- Query Analyzera (ale można sobie mniej więcej dać radę z Visual Studio)
- Index Tuning Wizard (przydaje się przy dużych, wypełnionych po brzegi, ledwie chodzących bazach)
- Ograniczenie wykorzystania pamięci do 2GB (LOL, toż to kopniak prosto w brać studencką ;)
- Ograniczenie wielkości bazy danych do 2GB (niestety, filmy na MSDE się nie zmieszczą)
- Ograniczenie wykorzystania procesorów do 2 sztuk (czyli HT będzie brykał)
- Ograniczenie do pięciu wykonywanych jednocześnie skryptów lub do 25
jednoczesnych połączeń (w zasadzie to zapytania są optymalizowane do 5
zapytań na raz)
- Brak zabezpieczenia przed padem bazy danych (SQL Server 2000 nawet
przy brutalnym poweroffie potrafi zachować dane - logi + checkpointy)
- Brak full-text searcha (niestety szybkiej wyszukiwarki do artykułów się nie napisze, ale wolną - jak najbardziej ;)
- Brak SQL Server Profilera (czyli trzeba samemu się domyślać, kto puka do bazy)
- Brak wizardów do importu i eksportu danych
- Bez OLAPa (ale słyszałem, że na świecie jest tylko kilka osób, które potrafią go dobrze wykorzystać ;)
- Brak English Query (nie jest to wielki ból)
- Brak SQL Books Online (to jest kopniak, bolesny... Ale od czego Google?)
- Brak modelu Full i Bulk-Logged przy przywracaniu bazy danych. Dostępny jest tylko Simple.

Jeśli komuś zależy na powyższych narzędziach - polecam wersję
developerską SQL Servera 2000. Zawiera wszystkie w/w narzędzia i
pozwala na przetestowanie wszystkich możliwości, jakie daje pełna
wersja SQL Servera 2000. Projektowanie + oprogramowanie bazy danych o
wiele lepiej idzie przy użyciu dev. ed., a z części funkcjonalości
można zrezygnować. Myślę, że cena Developer Edition nie jest zbyt
wygórowana, jak na jej możliwości:

http://www.promise.com.pl/sklep/asp/is.pin.asp?pid=3976

Pozdrawiam

User 79314
User 79314
44 pkt.
Poczatkujacy
 
0


thx, Vigrid - wyczerpujące - aż za bardzo ;)
Pozdrawiam,
Wosiu

User 131096
User 131096
189 pkt.
Junior
 
0


Sorry Wosiu, że Cię tak wyczerpałem :)

Pozdrowienia

User 83118
User 83118
56 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Karol -> ale czy jest darmowy dla zastosowan komercyjnych?

User 83108
User 83108
101 pkt.
Junior
 
0


Oczwyiście, że jest darmowy do zastosowań komercyjnych. Microsoft ma troche takiego oporgramowania, które dostarcza za darmo :)

User 80305
User 80305
31 pkt.
Poczatkujacy
 
0


Z tego co się orientuję to też do zastosowań komercyjnych tylko trzeba się zarejestrować na stronie MSDE 2000.PozdrawiamMarcin Obel

User 79106
User 79106
290 pkt.
Junior
 
0


Rejestrować AFAIK się trzeba, jeśli chcesz redystrybuować MSDE lub jego komponenty wraz ze swoją aplikacją.
Pozdrawiam,Michał

---------------------------------
"No such thing as tough. Either you're trained or untrained. Now - which are you?"

Udziel odpowiedzi

pkt.
Treść wpisu:

Zaloguj się lub Zarejestruj się aby wykonać tę czynność.